Hvilke fødestillinger kjenner du til?

shutterstock_1635820336

Det finnes mange ulike fødestillinger du kan velge mellom når du skal føde barnet ditt!

Veldig mange ser for seg en kvinne liggende på rygg med spredte bein når de tenker på fødsel. I gamle dager var dette den vanligste fødestillingen. Og når fødsler illustreres på film eller i serier, er det som regel slik dama ligger.

Du trenger imidlertid ikke ligge sånn hvis du ikke vil, og du har mange muligheter å velge mellom.  Å være i bevegelse under fødselen hjelper babyen nedover i fødekanalen og tyngdekraften hjelper også til hvis du f.eks sitter på en pilatesball, står oppreist eller på alle fire. Når vi ligger på halebeinet så blir dessuten åpningen i bekkenet mindre. Så argumentene for å variere mellom ulike stillinger under fødselen er mange fra et medisinsk perspektiv.

Som psykolog er jeg i tillegg opptatt av de psykologiske sidene ved fødestillinger. Medbestemmelse er viktig for alle mennesker og ikke mindre viktig for en kvinne i fødsel. Ved å kjenne til ulike fødestillinger kan du selv eller din partner komme med forslag underveis. Det kan gjøre at du føler deg mer aktivt deltagende. Så lenge det er medisinsk forsvarlig, skal dine ønsker imøtekommes. 

Å ligge på rygg med spredte bein kan føles ubehagelig fordi man kjenner seg litt underlegen av å ligge når alle andre står eller sitter. Da kan det være godt å vite at det f.eks er mulig å stå på knærne og lene seg mot en saccosekk eller sengeryggen. Det bygger opp under følelsen av å være oppreist og sterk. For noen vil f.eks det å heller ligge på siden med øverste beinet ta bort følelsen av å være blottlagt nedentil og man føler seg tryggere. 

Når jeg hjelper kvinner med fødselsangst så utforsker vi hva som skaper frykten for å føde. Sammen finner vi frem til ulike måter vi kan dempe de ulike bekymringene som skaper angsten og legger en plan for tiltak som skaper trygghet og ro med tanke på den kommende fødselen. Å kjenne til ulike fødestillinger og øve på disse er en av mange «små» brikker som til sammen kan utgjøre det store puslespillet som gir deg gode følelser av styrke og mestringstro når du tenker på at du skal føde.

Likte du denne måten å tenke på? Ta en kikk her for å se hvordan jeg kan hjelpe deg å dempe din frykt for å føde gjennom kurset Min fødsel.

Er du gravid og bekymrer deg mye?
Avspenning = å ta vare på seg selv