Avspenning = å ta vare på seg selv

Levende lys

Det er ett råd jeg gir til alle spedbarnsmødre fordi det hjelper uansett hvordan dagene er og hvilke utfordringer du står i

Og det er nemlig å smette inn litt avspenning i løpet av dagen (og natta). 

«Avspenning? Hva mener hun med det?» tenker du kanskje nå. La meg forklare 😊 

Livet som spedbarnsmamma inneholder en god dose spenning. Kroppen og nervensystemet vårt er supersensitivt og i beredskap slik at vi reagerer raskt og sterkt på gråt. Og babyer skal gråte. 

Så dermed opplever vi mange små eller store topper med aktivering i nervesystemet vårt i løpet av døgnet hvor vi mobiliserer for å dekke babyens behov. Det er bra at vi er på alerten for å passe på babyen. Men baksiden er at det aktiverende nervesystemet vårt ikke alltid rekker å dempe seg mellom slagene. Dermed blir vi gående med spenning i kroppen som vi kan merke som for eksempel en urofølelse, anspente muskler eller høy puls. 

Vi kan også få doser av spenning gitt oss av en aktiv Løvemammahjerne som bekymrer seg mye for babyen og får katastrofetanker om alt som kan skje. Lite søvn er en annen faktor som kan gjøre oss anspente. Og smerter eller plager etter svangerskapet og fødselen kan gjøre at vi går rundt med kokeplata på hele tida. The list goes on!

Så, derfor er avspenning viktig og lurt i spedbarnstida fordi det hjelper oss å slippe opp i spenninger, tette energilekkasjer og få påfyll av nye krefter. Og det trenger vi som mamma! Avspenning kan dessuten også hjelpe oss å håndtere følelser og bekymre oss mindre slik at vi får det bedre mentalt. 

Avspenning kan gjøres på ulike måter og her gjelder det å utforske hva som funker for deg. 

Lydfiler med avspenningsøvelser er min favoritt. Det er så deilig å gi babyen til mannen, gå inn på et mørkt rom, plugge inn airpodsene og gi meg selv 10 minutter med beroligende avspenning. For meg renser det hodet og kroppen. Skroll litt ned på denne siden, så kan du registerer deg og få en gratis lydfil hvor jeg guider deg gjennom en herlig avspenningsøvelse. 

Og på kvelden før jeg skal sove, så gjør jeg så å si alltid en miniavspenning hvor jeg på et par minutter har hjulpet hver kroppsdel å slappe av. På den måten unngår jeg tankekverning og får roet ned kroppen slik at jeg sovner mye raskere. Det gjør godt når klokka er alt for mye og jeg vet at mini starter dagen 05-ett-eller-annet.

I Mammahjerte får du tilgang til min psykologiske verktøykasse som har et helt eget kapittel om avspenning. Her får du blant annet tilgang til syv ulike lydfiler med avspenningsøvelser. En av dem har jeg spesielt laget til deg som er mye våken om natta og føler deg ensom eller fortvila. For da trenger vi ekstra omsorg!

Hvilke fødestillinger kjenner du til?
Har du baby og får skremmende tanker?