Har du baby og får skremmende tanker?

pexels-irina-anastasiu-54514

Når vi blir foreldre, så kan vi oppleve å få skremmende og overraskende tanker. For eksempel kan det dukke opp bilder av at vi slipper taket i barnevogna med vilje, tar en brødkniv og stikker babyen vår, kaster den ut vinduet eller ser for oss at andre skader ungen vår.

Vi kan tenke ganske så mye forskjellig, og det er lett å tenke at man er unormal eller ko-ko. Det er da fint å vite at det er vanlig å få sånne «crazy» tanker.

Som gravid eller nybakt mamma, så er hjernen vår veldig fokusert på å passe på barnet vårt. Jeg pleier å si at vi får en «Løvemammahjerne» eller en "Løvepappahjerne". Naturen har fylt oss opp med masse beskyttelsesinstinkter.

Fordi vi er superopptatte av å passe på at babyen har det bra, så dukker det også opp tanker om det motsatte - at vi selv eller andre skader babyen. Det er hjernen som assosierer og blir litt kreativ.

Hjernen vår kan jo finne på ganske mye sprøtt. Bare tenk på alt mulig rart vi kan drømme for eksempel - rare, ekle, flaue og fæle ting som vi absolutt ikke ønsker skal skje eller har tenkt å gjøre i det virkelige liv. Så de skremmende tankene om babyen er litt som våkne mareritt.

Så selv om du får et bilde i hodet av at du feks slipper babyen din i gulvet, så betyr det ikke at du ønsker å gjøre det eller at det er sannsynlig at det kommer til å skje. Tvert i mot - dette bildet dukker opp fordi du er veldig fokusert på å holde babyen din godt i armene dine.

Du trenger altså ikke bli redd for tankene dine eller tenke at du er i ferd med å bli gal. Det er lurt å minne seg selv vennlig på at det er Løvemamma-/Løvepappahjernen som jobber i høygir, la de skremmende tankene/bildene være og vende fokuset ditt tilbake til det du holder på med akkurat nå. Du trenger ikke skjemmes, du er ikke en dårlig mamma eller pappa.

Så trikset er å ikke bli redd sine egne tanker. For de er bare tanker!

Men hvis disse tankene kommer samtidig med at du har det veldig vanskelig og føler deg nedstemt, så er det viktig å ta kontakt med helsestasjon eller fastlege. For noen foreldre kan tanker om å skade babyen dukke opp i forbindelse med en fødselsdepresjon og er et tegn på at man trenger hjelp til å få sortert tanker og følelser og finne ut hva som kan være til hjelp i en krevende livssituasjon. I medlemsportalen Mammahjerte har vi mye fokus på det å bli mindre bekymra og stressa, og finne mer ro og velvære som spedbarnsmamma. For det være mye i høyspenn det krever energi, og når vi er mamma til et lite nytt menneske, så trenger vi alle kreftene vi kan få. Så da er det både godt og viktig å prøve å dempe Løvemammahjernen litt. I Mammahjerte gir jeg deg tips og verktøy som hjelper deg med det slik at du kan få det litt lettere. Jeg håper du tar en kikk og blir med! Du er varmt velkommen!

Avspenning = å ta vare på seg selv
Går det an å bli kvitt fødselsangst?