Går det an å bli kvitt fødselsangst?

Fødsel svart hvitt

Ja!

Når man er gravid er det naturlig å kjenne seg spent og litt bekymret for fødselen. For noen av oss blir denne spenningen imidlertid så sterk og bekymringene så mange, at det går ut over livskvaliteten.

Forskning viser at om lag en femtedel av alle gravide kvinner strever med fødselsangst i alvorlig grad. Noen kvinner er svært redde for å skulle føde fordi det trigger vonde minner fra tidlige traumatiske livsopplevelser, mens andre ikke kan peke på noen spesiell årsak til frykten. Også blivende fedre kan kjenne på fødselsangst og mye tyder på at forekomsten er omtrent lik som hos kvinner.

Kvinner med fødselsangst er redd for ulike ting knyttet til fødsel. Noen er for eksempel redd for smertene, for å være sykehus eller for komplikasjoner, mens andre er bekymret for å skulle få panikk.

Når vi er veldig redd for å føde, så er det naturlig at vi grubler mye på den kommende fødselen. Eller kanskje du ikke er gravid enda, men tanken på å skulle bli det preges av frykten for å da måtte føde.  

For noen av oss ligger bekymringene som en mørk skygge i bakgrunnen, mens for andre blir tankene og følelsene så overveldende at man sliter med å sove, spise eller fungere i hverdagslivet.

Jeg har jobbet med behandling av fødselsangst i snart 10 år og vet at det finnes mye som er til hjelp for deg som er redd for å føde. Både slik at du kan ha det godt i svangerskapet og slippe å være fylt av stress, uro og frykt i ni måneder, men også for at du skal være godt forberedt og få de beste forutsetningene for en god fødselsopplevelse.

Det er derfor viktig for meg å formidle at det er mye bedre å jobbe aktivt med egen fødselsangst fremfor å skyve det hele unna og håpe på det beste. Det er mange kvinner som har gått den samme veien før deg og du fortjener hjelp og støtte slik at du kan få det bedre.

Jeg treffer dessverre mange kvinner som tenker at de er unormale og litt latterlige som er så redd for å føde – for kvinner har jo født barn i tusenvis av år og «alle» gjør det jo. Men jeg tenker at selv om noe er vanlig og mange gjør det, så går det an å være redd for det. Og det er da viktig å ta seg selv på alvor og finne ut hva du trenger for å føle deg tryggere og roligere. Her kan du lese mer om hvordan jeg kan hjelpe deg i denne prosessen. 

Har du baby og får skremmende tanker?
Hva er en fødselsdepresjon?