Er du gravid og bekymrer deg mye?

Gravid blå kjole

​«Stresser jeg for mye nå? Slapper jeg for mye av, burde jeg trene mer? Spiser jeg nok grønnsaker? Hva om den salaten ikke var godt nok vasket? Er babyen for stor? Er den for liten?»

Å laget et nytt liv inni sin egen kropp kan føles som et stort ansvar og mange bekymrede tanker kan bli trigget. Hvis du er gravid og kjenner at grublingen noen ganger tar overhånd, kan det være et tips å prøve å skape litt avstand til eget tankeinnhold.

En mental teknikk basert på mindfulness går ut på å først legge merke til at du grubler, stoppe litt opp, si til deg selv «nå har jeg mange bekymrede tanker i hodet, gitt», akseptere at det er sånn og så forsøke å la tankene bare gli forbi. For eksempel kan du se for deg tankene som skyer på himmelen eller vann som renner ned en elv. 

Dette er ikke en quickfix, men ved å øve inn denne reaksjonen når du merker at du grubler, vil du etter hvert kunne oppleve at du ikke blir like fanget av alle bekymringene, «bekymringstoktene» blir kortere og oppstår sjeldnere. Vi forsøker ikke å fjerne bekymringstankene, men vi demper effekten de har på oss.

Det er helt naturlig og veldig vanlig å ha bekymra tanker, men det er best om de bare er der et lite øyeblikk for så å gli forbi. Da blir vi mindre stresset og bruker mindre krefter. Og det gjør godt når vi bruker mye av oss selv på å lage et nytt menneske inni kroppen vår.

Hvordan være kjærester OG foreldre sammen?
Hvilke fødestillinger kjenner du til?