Hvordan takle fødselssmerter?

shutterstock_722681980

Helt siden min første fødsel i 2013 så har dette med smertemestring under fødsel fascinert meg veldig!

Jeg har derfor tatt en mastergrad i smertebehandling og forsker på om kunnskap om smertemestring demper fødselsangst hos gravide kvinner.

Min erfaring er nemlig at det å forstå hva smerte er og vite hvordan vi selv kan påvirke smerteopplevelsen vår, det gir oss stor trygghet under graviditeten og er til stor hjelp når vi føder. For det forteller oss mye om hvordan vi bør bruke tankene, følelsene og kroppen vår når vi føder slik at vi mestrer smertene vi opplever.

Så derfor har jeg lyst til å dele litt om fødselssmerter med deg i dag.

Når vi mennesker opplever at noe er farlig, settes det i gang en stressrespons i kroppen vår. Hva vi oppfatter som farlig, kan være så mangt: å møte en skummel bjørn, ta eksamen eller brekke foten. Det går da signaler fra hjernen som ender opp i binyrene hvor det slippes ut stresshormoner.

Disse stresshormonene gjør kroppen klar til å yte maksimalt slik at vi kan kjempe mot faren eller flykte fra den. Hjertet slår fort og energi frigjøres fra musklene. Det trenger vi når vi skal klare oss gjennom en krevende akutt og farlig situasjon.

Vi trenger imidlertid ikke at stressystemet durer i vei i de tidlige fasene av fødsel. Da spenner vi musklene og bruker mye energi. Det er naturlig å bli redd når man har det vondt. Vi mennesker er laget slik at vi ønsker oss vekk fra smerten og blir bekymret for å ikke holde ut.

Smerter under fødsel er imidlertid ikke farlig og det er derfor best å ikke bli redd. Klarer vi å forbli mentalt og fysisk avslappet i møte med smerten, bevarer vi våre fysiske og mentale krefter og det blir lettere å jobbe med kroppen i fødselsprosessen. Selve smertene opplevelse dessuten som mer håndterbare og det blir lettere å føde.

For å få til å ikke bli redd og stritte i mot fødselssmertene, så er det lurt å øve inn avspenning i kroppen og styrkende tanker slik at du har en automatisert respons du kan hente frem når fødselen starter.

Dette lærer du når du praktiserer selvhypnose (også ofte kalt mental trening eller hypnobirthing når det brukes i forbindelse med fødsel). Det er også viktig å øve inn en god fødepust og kjenne til gode praktiske smertemestringsstrategier som for eksempel massasje, varme og aktive fødestillinger.

Alt dette, og mye mer, lærer du i kurset Min fødsel her på mammakurs.no som er utviklet av meg i samarbeid med jordmor, doula og fysioterapeut spesielt for deg som har fødselsangst.

Hvordan bearbeide en traumatisk fødselsopplevelse?
Kjærester og foreldre til en liten baby?