Hvordan bearbeide en traumatisk fødselsopplevelse?

shutterstock_629987591

For en del av oss blir fødselen en veldig krevende opplevelse som preger oss negativt etterpå. Du kan kjenne på vanskelige følelser, ha vonde minner og sitte med mange spørsmål som det er viktig å få tatt tak i slik at du kan få det bedre.

Min erfaring er at mange synes det er vanskelig å vite hva som er hva i tida etter fødsel. Er det sånn som dette det er å ha fått en liten baby, eller har jeg det egentlig tøffere enn jeg skal?

Livet med liten baby er dessuten intenst, og det kan være vanskelig å finne tid og overskudd til gå tilbake og slippe til krevende tanker og følelser knyttet til fødselen.

Det er derfor ikke uvanlig at vi legger de vonde minnene i en mental skuff. Der kan de bli liggende i flere måneder eller år, og noen ganger frem til vi blir gravid igjen.

Å bære på en negativ fødselsopplevelse kan påvirke hvordan du har det følelsesmessig og kroppslig. For mange kan også en negativ eller traumatisk fødselsopplevelse gi angst for å skulle føde igjen.

Hvis du er gravid og har en negativ fødselsopplevelse med deg fra tidligere, så vil det være viktig å inkludere bearbeiding av din forrige fødsel i din forberedelse frem til kommende fødsel. På den måten kan du dempe fødselsangst og skape plass til håp og tro på en bedre opplevelse denne gangen.

Gjennom å bli kjent med tankene og følelsene dine knyttet til forrige fødsel vil du også unngå at de kommer overraskende over deg slik at du føler deg overveldet nå i graviditeten og også når du føder.

Det finnes flere måter du kan bearbeide fødselsopplevelsen på og integrere denne prosessen i din forberedelse til kommende fødsel.

Send meg en epost til ingvill@mammakurs.no, så sender jeg deg opptak av et webinar hvor jeg går gjennom hvordan du kan gå frem for å bytte ut vonde følelser og minner med trygghet, tro og tillitt til at du kan få en ny og bedre opplevelse denne gangen.

Hva er en fødselsdepresjon?
Hvordan takle fødselssmerter?