Seksualitet og sex i graviditet

Gravid gråtoner

For veldig mange par forandres sexlivet når det er barn på vei.

Det kan være mange årsaker til det og endringene kan føre til mer, mindre og/eller annerledes sex sammenlignet med slik dere har det til vanlig.

Alle endringer i livet som påvirker parforholdet er viktige å forsøke å snakke om. Men seksualitet og sex er ikke alltid så lett å snakke om. Men jeg håper at det at jeg tar opp temaet her kan gjøre det litt lettere. Det er viktig for meg å understreke at det det er ikke nødvendigvis slik at du/dere bør eller må gjøre noe aktivt for å forandre på sexlivet slik det er akkurat nå. Det kan være like viktig å akseptere og møte endringene med ro og lave skuldre. Et svangerskap er en midlertidig periode og slik dere har det seksuelt nå vil på naturlig vis forandres i tida fremover. Men det kan også hende at dere gjennom samtaler finner ut at dere ønsker å endre på noe. Da kan det være fint å ta utgangspunkt i tipsene jeg deler til slutt i denne teksten.

Det kan være mange årsaker til at vår egen seksualitet som gravid og felles sexliv med partner endres i svangerskapet:

Mindre energi

Særlig i første trimester er det vanlig å være kvalm, sliten og trøtt, noe som gjør at lysten på og overskuddet til sex reduseres. Men også gjennom hele svangerskapet vil mange kvinner føle at de har mindre energi enn til vanlig, og det kan gi mindre sexlyst og gjøre det vanskelig å finne overskudd til å ha sex.

Bekymringer for å skade babyen

Både hun som er gravid og partner kan være redd for at det å f.eks ha sex med penetrasjon kan skade babyen eller fremprovosere en spontanabort. Det er ikke så rart at slike bekymringer dukker opp og de kan være en skikkelig «mood-killer».

Det kan imidlertid være greit å vite at det ikke er skadelig for babyen at skjeden fylles av en penis eller en dildo. Barnet ligger godt beskyttet inni livmora og fostervannet tar imot for støt. Noen få gravide får medisinsk råd om å unngå samleie på grunn av risiko for tidlig fødsel eller andre komplikasjoner, men da er det en kjent risiko som man får oppfølging for. I ordinære svangerskap er ikke samleie forbundet med helserisiko.

Det å være bekymret mer generelt for baby i magen, kan også påvirke sexlysta vår. For hvis du kjenner deg mye redd for hvordan det skal gå med babyen, for fødselen eller for tida etterpå, så vil gjøre at du er i en beredskapsmodus. En slik modus hvor du bruker mye mentale krefter på å regulere frykt og bekymring, kan være vanskelig å legge fra seg. Det å ha sex handler jo ofte om å koble seg litt av det «vanlige» tankene i hodet og livet her-og-nå, og lene seg inn i egen seksualitet og lyst. Og hvis du har mye å tenke på, så er det helt naturlig og veldig forståelig hvis det blir vanskelig.

Føler at babyen «er med»

Noen kvinner opplever det som vanskelig å holde fokuset på sex hvis man ser sin store mage eller for eksempel hvis babyen sparker samtidig. Det kan også føles rart å være seksuell samtidig som man kjenner seg som «mor». Partnere kan også kjenne at det er vanskelig at det er en «tredjepart» med i akten.

Kroppen er annerledes

Å være gravid innebærer for mange kvinner en del kroppslige plager som kan gjøre det vanskelig å skape rom i seg selv til å finne nytelse gjennom kroppen. Eksempler på slike plager kan være bekkensmerter, halsbrann, underlivssopp og hemoroider.

Kroppens utseende forandrer seg når vi er gravid. Magen blir større, men vi kan også merke andre endringer i hvordan kroppen ser ut. Alt dette er naturlige endringer for en gravid kropp, og det hadde jo vært rart om det å lage et nytt menneske i magen ikke skulle merkes.

Forandringene kan imidlertid være vanskelige å akseptere for en del kvinner og det kan gå ut over selvbildet. Og når vi ikke føler oss vel med kroppen, er det vanskeligere å slappe av og ha sex.

Forskjell i sexlyst

Noen kvinner opplever økt sexlyst når de er gravide. Det kan skyldes både hormonelle endringer eller at hun føler seg mer sexy. Andre kvinner igjen kjenner at sexlysten er redusert. Det samme gjelder pappa/medmamma. Det kan handle om ting jeg har nevnt overfor eller helt andre ting. Uansett årsak, så er det viktig å ikke forsøke å tvinge frem større sexlyst hos seg selv eller partner. Det virker ofte mot sin hensikt..

Sånn generelt kan det være greit å tenke på at fra naturen sin side er det kanskje ikke så rart at sexlysten reduseres hos blivende foreldre. Naturen vil jo at vi skal ha sex slik at vi forplanter oss. Når det er en baby på vei, så har jo egentlig naturen oppnådd det den vil, og sex har ikke en like tydelig hensikt lengre 😊

Noen tips på veien

Jeg har møtt mange kvinner og par som ikke har sex gjennom svangerskapet og kvinner/par som har mer sex enn ellers. Det er viktig å huske på at alt er normalt og at det beste er å ta utgangspunkt i deg og dere, selv om vi mennesker ofte har lett for å sammenligne oss med andre og tro at andre har det bedre enn oss. 

Her er noen tips til deg/dere som ønsker å skape en positiv endring i egen seksualitet og sexliv.

Men husk, det er alltid viktig å passe på at du/dere gjør dette av eget ønske og med et positivt fokus. Å føle seg presset av partner, å tvinge seg selv fordi man føler at man må eller er bekymret for parforholdet, eller forsøke å presse partner, det fungerer sjelden godt for å skape gode endringer i egen og felles seksualitet.

1. Snakk sammen om hvordan dere har det seksuelt nå, hver for dere og sammen. Å snakke sammen er jo et "klassisk" psykologråd, men vi kommer ikke unna det. Hvordan påvirkes dere av at det er et barn på vei? Kanskje kan det være en idé at dere begge leser denne teksten før dere snakker sammen. Det er ofte lettere å få i gang praten når vi fokuserer på noe felles og eksternt først. Og, pass på å ha en utforskende og vennlig innfallsvinkel til deg selv og hverandre når dere snakker om dette.

2. Sex er mer enn penetrering! Graviditeten kan være en fin tid å utforske andre seksuelle aktiviteter.

Det er også viktig å minne seg selv på at for de aller fleste er nærhet viktigere enn sex. Det å føle seg fysisk nær hverandre uten forventing om sex, kan være en fin måte å unngå at alt av fysisk kontakt forsvinner. Det kan for eksempel være å ligge naken sammen, berøre hverandre, kysse, sitte tett i sofaen eller dusje sammen. Dere skiller dessuten da ut mer oxytocin – kjærlighetshormonet som gjør at dere føler dere knyttet til hverandre.

3. Ha lave skuldre «i senga» - og med det så mener jeg: gi dere selv lov til å prøve og feile. For eksempel kan det hende at dere må avbryte et samleie fordi det føles feil. Prøv å se på det som en naturlig konsekvens av at dere er i et svangerskap og ikke et nederlag. Hvis du eller partner synes den store magen gjør vanskelig å holde fokuset på sex’en fordi man begynner å tenke på babyen, så kan det hjelpe at magen er dekket av klær slik at det blir litt mer «avstand» til babyen.

4. Snakk om onanering. Hvis dere har forskjellig sexlyst for tida, så kan det være bra å ha åpenhet om onanering og eksplisitt tillate hverandre å tilfredsstille seg selv seksuelt på egenhånd.  

Jeg håper disse tankene og tipsene fra meg var fine å ha med på reisen som gravid. Jeg har utviklet parkurset Oss to spesielt for dere som venter barn sammen. Her finner dere en egen del om seksualitet. Gjennom filmer, tekster, lydfiler, oppgaver og øvelser får dere hjelp til å styrke fellesskapet, de gode følelsene, forstå hverandre bedre, snakke godt sammen – og ha det fint sammen seksuelt. Oss to er en investering i parforholdet deres nå og en investering for framtida dere skaper sammen! Som medlem i Mammahjerte medlemsportal får du fri tilgang til Oss to. 

Hilsen psykolog Ingvill

Å dempe stress i svangerskapet
Søvnvansker etter fødsel