Søvnvansker etter fødsel

shutterstock_629987591

Etter fødsel er det noen fødekvinner og partnere som får problemer med å sove. For de fleste som opplever dette, så går det seg til i løpet av det første døgnet etter fødsel. Men for noen varer søvnvansken (ofte kalt insomni) over flere døgn. Det kan være veldig slitsomt fysisk og psykisk, og det gjør oss mer sårbare for å utvikle angst, depresjon og barselpsykose.

Det er derfor lurt å forsøke å komme ut av søvnvanskene før det går så lang tid. Jeg ønsker å dele noen tips som kan være greie å huske på hvis du skulle oppleve dette etter fødsel, eller du har opplevd det etter tidligere fødsler og ønsker å forebygge at det skjer igjen.

Hvorfor kan vi få problemer med å sove i timene og dagene etter fødsel?

Det finnes flere mulige forklaringer og ofte vil flere ting spille inn samtidig. 

Å føde barnet sitt, eller som medmamma/pappa se barnet sitt bli født, er en skikkelig kraftfull opplevelse. Det kan ta tid å fordøye det hele og vi kan føle at vi er i en skikkelig spesiell unntakstilstand hvor det ikke føles helt naturlig å sove.

I siste del av fødselen får vi dessuten en boost av adrenalin som gjør at vi mobiliserer krefter til trykkefasen. Nervesystemet vårt aktiveres og det kan derfor ta tid før vi klarer å lande etter at babyen er født.

Som nybakt mamma/pappa kan vi oppleve en voldsom lykkerus, en eufori, hvor søvn føles uinteressant og unødvendig. Vi kan føle oss uendelig lettet og glad, kanskje til og med litt "høy" - og da faller vi ikke så lett i søvn.

Hvis fødselen har vært krevende fysisk for eksempel gjennom et akutt keisersnitt, underlivsrifter eller blodtap, så kan kroppen gå inn i en tilstand hvor den blir veldig opptatt av å "overleve" og behovet for søvn undertrykkes.

Har fødselen være psykisk krevende og du har kjent deg for eksempel veldig redd eller overveldet, så kan alt du har med deg av følelser og minner gjøre at du fortsatt er litt i beredskap og da er det ikke så lett for kroppen/hodet å sovne.

Hvis du har fått lite søvn i dagene i forkant av fødselen, så kan det bidra til at det blir litt mer vanskelig å sovne nå når babyen endelig er født og du kan sove. Det høres jo litt bakvendt ut, men etter noen døgn med lite søvn, så kan kroppen vår streve litt mer med å finne tilbake til den roen i kroppen som vi trenger for å sovne.

Å plutselig få ansvaret for et bittelite nytt menneske kan føles stort og overveldende. Et sterkt beskytterinstinkt kan kicke inn, katastrofetankene kan poppe opp og det kan føles uttrygt å sove - for jeg må jo passe på barnet mitt hvert sekund! Og hvis baby er urolig i tillegg, så kan det være ekstra vanskelig å sove når du har mulighet fordi det oppstår en spenning og beredskap knyttet til "når vil baby skrike igjen?"

De fleste babyer blir født på sykehus og som nybakt mamma/pappa er du da i et ukjent miljø. For noen av oss kan det spille inn på at det ikke er så lett å falle til ro og sove selv om du egentlig vil.

For det fleste så går dette over av seg selv, men det kan være godt å ha noen triks i ermet slik at søvnen kan komme litt lettere i de første dagene etter fødsel:

1. Noen andre passer baby. Noen nybakte mammaer trenger rett og slett at noen tar med seg baby ut av rommet for å klare å sove. Det kan føles fælt å kjenne det behovet, men husk at vi er laget for å få baby inn i en flokk hvor flere passer på babyen. Det er ikke ditt ansvar ene og alene, og du er ikke en dårlig mamma. Ved noen barselavdelinger kan ansatte passe baby ved behov hvis du ikke har partner til stede som kan hjelpe til.

2. Hjelpe hodet og kroppen å roe ned ved hjelp av varme eller behagelig berøring. Mange av årsakene jeg nevnte tidligere handler om at kroppen er høyaktivert. Og da er det ikke lett å sovne. Vi kan hjelpe nervesystemet vårt å roe seg ned gjennom en varm dusj, en varmepose eller litt rolig massasje.

3. Hjelpe hodet og kroppen å roe ned ved hjelp av avspenningsøvelse. Å gjøre en avspenningsøvelse vil kunne roe pulsen din, slippe opp i spenninger i kroppen, fylle bevisstheten din med behagelig innhold og dempe aktiveringen i nervesystemet.

Jeg bruker avspenningsøvelser mye selv i hverdagen og anbefaler det jevnlig til kvinner jeg har samtaler med. På mammakurs.no deler jeg ut en gratis lydfil hvor jeg guider deg gjennom en avspenningsøvelse. Den kan du laste ned og ha på mobilen slik at du kan høre på den i barseltida - enten for å fremme søvn eller bare for å hvile litt i 10 minutt.

4. Bearbeide det du har vært gjennom. Hvis du bærer på mange tanker og følelser knyttet til fødselen, så kan det være viktig at du får satt ord på alt dette for at hodet og kroppen skal lande mer slik at du kan sove. Så snakk med partner eller andre du har rundt deg og forsøk å åpne opp for alle reaksjonene som kommer.

5. Være åpen med de rundt deg om at du ikke får sove. Jeg treffer jevnlig kvinner som forteller at de holdt det skult for partner, ansatte på sykehuset eller familie/venner, fordi de var redd for å bli oppfattet som unormal eller hysterisk. Men som jeg har nevnt, søvnvansker etter fødsel er noe mange kjenner på i en eller annen form eller grad, og det er ingen grunn til å holde det for seg selv. Da blir det dessuten vanskeligere for andre å forstå deg og hjelpe til.

4. Hvis du har gått flere døgn uten noe søvn og du ikke får sove når du prøver, så kan det være lurt å snakke med lege på sykehuset, fastlegen din eller legevakta om du bør ta beroligende eller søvnfremmende medikamenter. Det finnes sovemedisiner som kan tas selv om du ammer, men dette må drøftes med lege. Og som hovedregel bør en annen voksen hjelpe deg med pass av baby i de døgnene du benytter sovemedisin. For noen blir det er riktig alternativ for å "restarte" hode og kropp og få ladet batteriene og unngå at det utvikler seg til vedvarende søvnvansker, angst, depresjon eller psykose.

Det er viktig for meg å understreke at det er sjelden at søvnvanskende blir så alvorlige eller trigger alvorlige psykiske helseplager, så det er ikke noe vi trenger å gå rundt å være redd for. Men en bevissthet omkring hvordan søvnen vår kan påvirkes i barseltida, er viktig. 

Seksualitet og sex i graviditet