Det psykologiske svangerskapet

Gravidmage mørkhudet

Du forandrer deg fysisk under graviditeten, men det foregår også mange psykologiske prosesser i deg.

Noen gløder og spretter rundt lett på tå, mens andre har mange plager og kjenner mer på de krevende mentale sidene ved å lage et nytt menneske i kroppen sin. Lytt til dine egne behov – alle svangerskap er unike og det er derfor ikke alltid så lurt å sammenligne seg med andre.

Det er veldig vanlig å merke psykologiske endringer i seg selv når du er gravid. Her er noen eksempler:

Mer følelsesmessig sensitiv – tåler for eksempel dårligere å få negative tilbakemeldinger på jobb, blir mer opprørt hvis du krangler mer kjæresten, reagerer sterkere på triste nyhetssaker og lignende. Naturen vil at du skal bli mer følsom og sensitiv slik at du er klart til å tune deg 100 % inn på babyen, bli følelsesmessig berørt av barnets små signaler og gjøre alt du kan for å passe på det.

Mer bekymret – skal mindre til for at du grubler over ting, får katastrofetanker om fæle ting som kan skje og blir lettere stresset. Naturen vil at du skal passe deg for farer og beskytte deg selv slik at babyen overlever

Sterkere behov for å ha viktige folk nært deg – for eksempel liker ikke å være alene hjemme eller gruer deg til at partneren din skal reise bort

Alle disse endringene et helt vanlige og du er ikke rar eller svak hvis du merker dem!

Her er noen tips til hvordan ta vare på deg selv og dine psykologiske behov i svangerskapet

  1. Snakk med dine nære om hvordan du har det, hva du trenger og hvordan de kan støtte deg. Det er ikke sikkert det er så lett for noen som aldri selv har vært gravid eller som var det for 30 år siden å forstå hvordan det er å være deg.
  2. Møt de psykologiske endringene med åpenhet og aksept. Der er ikke slik at du er en «flinkere» gravid hvis du er helt uberørt og «cool». Det er helt naturlig har du merker at du blir mentalt påvirket av alt som foregår
  3. Gi deg selv lov til å trenge mer hvile eller andre tilpasninger i hverdagen. Ja, kanskje må du være sykmeldt noe eller du kan ikke bidra i husarbeid slik du pleier. Du er ikke en unnasluntrer eller mislykket. Tvert imot, du lager et nytt menneske inni kroppen din. Det er jo noe av det største i livet!
  4. Be om ekstra avtaler med jordmor eller fastlege hvis du kjenner at det hadde vært godt for deg. Graviditeten er ikke en tid for å være beskjeden. Du er ikke til bry! Igjen, du lager jo for pokker meg et nytt menneske til Norge. Da skulle det bare mangle at du får den oppfølgingen du føler du trenger.

Være god med deg selv - det fortjener du! 

Å trenge flokken sin etter fødsel
PTSD etter fødsel