Å trenge flokken sin etter fødsel

pexels-irina-anastasiu-54514

I dag har jeg lyst til å dele noen tanker med deg om det å trenge flokken sin etter å ha fått barn.

Ofte blir nybakte foreldre oppmuntret til å begrense besøk og kontakt med andre de første dagene og ukene etter fødsel. Dette er et velment råd for å unngå at det skaper stress og tar fokus vekk fra det som er viktig i denne tida; å komme til hektene etter fødsel, bli kjent med baby og bli trygg på ammingen.

Jeg er enig i at det er her fokuset skal ligge, og ikke på å være vertinne for gjester. Så for mange av oss er det viktig å være bevisst på egne behov for ro og egentid, og øve på å sette gode grenser når det kommer til besøk fra andre i barseltida.

Samtidig vet jeg at en del nybakte mødre får et sterkt behov for kontakt med andre i tida etter fødselen. Ikke hvem som helst, men folk de har nær og som kan gi god oppmerksomhet og omsorg de første ukene.

For en del kan det å være omgitt av folk gi en god følelse av trygghet og å være omsluttet av «flokken». Hvis vi tenker på at vi mennesker er flokkdyr med primitive instinkter, så er det jo sånn sett ikke rart at det kan føles viktig å være omringet av folk i den første tida hvor vi er ekstra sårbare og kan trenge beskyttelse.

Jeg har møtt flere kvinner som blir overrasket og litt flau over seg selv når de merker at de ikke vil at samboer skal reise bort, gruer seg til han skal begynne på jobb igjen eller kjenner med hele seg at de ønsker å flytte hjem til mamma for ei stund.   Jeg tenker at det ikke er rart at det å være alene blir en skummel greie eller at vi savner vår egen mamma når vi selv blir mamma – for du er et pattedyr som trenger flokken din!

Og det er jo mange gode grunner til å ønske å ha folk rundt seg:

Hvis du føler seg engstelig eller usikker, så vil det å ha andre rundt deg kunne virke beroligende. Har du hatt en vanskelig fødselsopplevelse, så kan kontakt med andre mennesker gi ro og en god distraksjon fra krevende tanker og følelser for en periode.

Har du barn fra før kan det føles godt at noen andre voksne er der slik at du selv kan føle deg fri til å fokus på den nyfødte og pappa/medmamma kan støtte deg. Om du er i dårlig fysisk form etter fødsel vil dessuten praktisk hjelp fra andre ha mye å si den første tida.

Før vi er midt i det, så kan det være vanskelig å vite akkurat hva du vil ha behov for når du er blitt nybakt mamma. Så det beste tipset er å kjenne etter på hva du trenger og hva som blir rett for deg når du sitter der med ditt lille nyfødte barn i armene. Kanskje ønsker du å være i en liten boble med kun baby, partner og eventuelle søsken. Eller i kanskje trenger du folk rundt deg – og da er det lurt å formidle til venner og familie at du trenger dem, for vi kan oppleve at andre trekker seg unna nettopp for å verne om «babybobla».

Kjenner du underlivet ditt?
Det psykologiske svangerskapet