Fødehormonet oxytocin hjelper deg når du føder!

shutterstock_1573748545

Oxytocin er et fantastisk hormon som spiller en veldig viktig rolle i fødsel og barseltid!

Å kjenne til oxytocinets supre egenskaper er lurt når du skal forberede deg til å føde. Gjennom å vite alt det magiske som oxytocinet hjelper deg med, så forstår du fødekroppen din og hva du trenger under fødselen.

Og det gir et veldig godt grunnlag for å legge en plan for hvordan du kan forberede deg frem til denne store dagen. Særlig er det viktig for deg som har fødselsangst – for da trenger vi ekstra fokus på å skaffe oss kunnskap og lære oss gode mestringsstrategier som vi kan ha med oss inn i fødselen slik at vi kan føle oss trygge.

Under fødsel bidrar oxytocin bidrar til at livmoren trekker seg sammen. Sørger vi for høyt oksytocin-nivå kroppen, får vi gode rier som gir fremgang i fødselen.

Oxytocin kalles ofte «kjærlighetshormonet» siden god berøring, varme følelser og kjærlige ord gir økt utskilling. Stresshormoner demper imidlertid oxsytocin-nivået.

Under fødselen er det derfor lurt å legge til rette for en trygg stemning med f.eks dempet belysning og beroligende musikk, lett massasje mellom riene og koselige ord fra partner.

Oxytocinet bidrar også til at mor føler seg tilknyttet barnet etter at det er født. Og ikke nok med det, oxytocin hjelper livmoren til å trekke seg sammen slik den skal etter fødselen og at melken renner under amming.

Så oxytocin er rett og slett et fantastisk hormon med veldig mange viktige egenskaper som er din gode venn når du føder!

Kjenner du deg ikke maks lykkelig som gravid?
Ser dere hverandre?