Kjenner du deg ikke maks lykkelig som gravid?

Gravid svart hvitt

Både det å være gravid og det å være nybakt mamma blir ofte fremstilt som en periode i livet hvor vi skal kjenne oss ekstra lykkelig.

For noen er det sånn, men for mange er det en mer sammensatt opplevelse hvor glede er blandet med andre og mer krevende følelser.

Det kan handle om mange ulike ting, men etter å ha hatt samtaler med kvinner i mange år, så vet jeg det er en del utfordringer som går igjen og som gjør det tøft å være gravid

Svangerskapsplager som gir smerter, ubehag, stjeler krefter og begrenser livet
Spontanaborter i tidligere svangerskap
Følelse av utilstrekkelighet på jobb, partner, hjem og for barn man har fra før
Nære relasjoner som blir ekstra krevende når man har barn på vei
Bekymringer for egen helse, barnet i magen eller den kommende fødselen

Noen vil kanskje si at det å ha fokus på de utfordrende sidene ved graviditet er å være negativt innstilt og at det ikke er godt for noe å fokusere på ting som er vanskelig.

Jeg mener ikke at vi skal grave oss ned og kun se utfordringer, men som psykolog blir ofte jobben min i samtaler å skape rom for at det er lov å ha det tøft som gravid.

For veldig ofte møter jeg kvinner som føler seg alene om å ha det sånn, som føler at de skuffer seg selv og andre ved å ikke være lykkelig og som kritiserer seg selv i en tid hvor de egentlig trenger det helt motsatt - nemlig forståelse, aksept og omsorg.

Så, derfor brenner jeg for åpenhet om de krevende sidene ved svangerskap, fødsel og spedbarnstid!

Fødemusikk
Fødehormonet oxytocin hjelper deg når du føder!