Massasje er gull under fødsel!

Mange har hørt at det å bli massert kan virke smertelindrende når vi føder. Men hvorfor funker egentlig massasje så bra under fødsel?

Massasje har en rekke fordeler for alle mennesker, men særlig er det godt for gravide og fødende. Jeg har derfor lyst til å dele litt med deg i dag om hva fødselsmassasje gjør med oss. For jo mer vi vet om den fantastiske fødekroppen vår og alle prosessene som hjelper oss når vi føder, jo tryggere blir vi!

For deg som er redd for å føde og kanskje kjenner at du har fødselsangst, så tenker jeg at det er ekstra bra og viktig å lære om alle mestringsstrategiene som du kan ha med deg inn i fødselen slik at du kan føle deg forberedt og trygg.

  • Berøring setter i gang nervesignaler som går fra stedet vi blir berørt og opp til hjernen som må bruke litt kapasitet til å tolke signalet. Disse nervesignalene konkurrerer med smertesignalene om oppmerksomhet fra hjernen. Hjernen må derfor fordele oppmerksomheten sin, og det blir mindre fokus på smertesignalene fra riene. Riene gjør dermed mindre vondt.
  • Massasje øker blodsirkulasjonen i området hvor det masseres og musklene vil bli mer avspent.
  • Berøring virker beroligende på hodet og kroppen. Det stimulerer utskillelsen av oxytocin som får livmora til å trekke seg sammen og endorfiner som virker smertelindrende. Disse hormonene gir deg følelse av velbehag og gjør at du går inn i en den deilige fødebobla.
  • Blodtrykk og hjerterate får hjelp til å holde seg på et godt nivå
  • Å bli massert i løpet av fødselen vi også kunne gi deg en god følelse av støtte og omsorg fra partneren din slik at du føler fellesskap og trygghet gjennom prosessen.

Under fødselen kan du bli massert på steder hvor du kjenner ubehag eller smerte, eller du kan bli massert på andre deler av kroppen. Begge deler vil ha god effekt. Man kan klemme eller trykke på muskler, gni eller stryke forsiktig. Noen kvinner liker best å bli massert under riene, mens andre føler det hjelper mest mellom riene for å slippe opp spenninger og beholde roen.

Akkurat hva du føler for når du føder vet du ikke før du er der, så det er fint å øve på ulike massasjestrøk og smertelindrende trykk slik at du og din fødepartner har et utvalg å velge mellom når fødselen er i gang. Jordmor vil kanskje kunne gi deg litt massasje, men aller viktigst er det at du og din fødepartner forbereder dere sammen slik at hen vet hvorfor og hvordan massasje under fødsel er bra for deg.

I vårt kurs Min fødsel lærer du fødselsmassasje og en rekke andre supre verktøy som er til stor hjelp under fødsel slik at du kan føle deg sterk, trygg og rolig. Kurset er spesielt utviklet for deg som har fødselsangst. Her møter du jordmor, fødselsdoula, fysioterapeut og psykolog som deler av sin erfaring og kunnskap slik at du og din fødepartner kan føle dere forberedt og se frem til fødselen med glede!

Ta vare på deg selv når du er spedbarnsmamma!
Er du gravid og synes det er tøft?