Ta vare på deg selv når du er spedbarnsmamma!

Mor og baby i armene

Når vi har en liten baby så kommer stort sett hans eller hennes behov først. Hjernen vår er superfokusert døgnet rundt på å passe på et den lille har det bra.

Før i tida hadde vi ofte mer mulighet til å dele ansvaret for babyen på flere i familien slik at du som nybakt mor kunne få hvile samtidig som du visste at noen andre passet på babyen din.

I mange kulturer er det fortsatt slik at mormor eller farmor flytter inn for å hjelpe til når det er kommet en ny baby.

Men slik mange av oss nå lever, så er vi ofte uten familie rundt oss når vi får barn. Partneren vår må tilbake på jobb, og vi kan oppleve at vi blir litt overlatt til oss selv.

Det trenger ikke være et problem å ha ansvaret for babyen alene hele dagen, men det å til enhver tid være på alerten for babyen kan gjøre at vi glemmer å dekke egne behov og blir mer sliten enn det vi blir hvis vi får passet på oss selv litt underveis.

Vi kan trene opp evnen til å ta vare på oss selv innimellom samtidig som vi tar vare på babyen vår. Ofte kan små grep gi god effekt. Men da er det viktig at du tar deg selv på alvor.

Å være nybakt mamma er en spesiell tilstand som det kan være vanskelig for andre å sette seg inn i

Det gjør det ekstra viktig at du tar deg selv på alvor, lytter til dine behov og prøver å formidle dem til de du har rundt deg.

Et tema som går igjen i mange av samtalene jeg har med spedbarnsmødre er balansegangen mellom å ta vare på babyen og å ta vare på seg selv. Og, det å bli tatt vare på av andre. For når vi gir så mye omsorg og kjærlighet til barnet vårt, så trenger vi også omtanke og støtte fra andre. 

For som nybakt mamma trenger vi også selv omsorg fra dem vi har rundt oss. Men det er ikke alltid de forstår. Da er det viktig at du likevel prøver å formidle hvordan det er å være deg og hva du trenger hjelp og støtte til. Ta deg selv på alvor – det fortjener du!

Kjærester og foreldre til en liten baby?
Massasje er gull under fødsel!