Har du baby og bekymrer deg mye?

pexels-j-g-4997378

Hjernen kan begynne å jobbe på høygir når vi har fått et lite nyfødt menneske å ta vare på. Vi scanner verden etter farer for den lille. Vi er en løvemamma i jungelen! Naturen har laget oss sånn for at vi skal være ekstra på vakt og passe på at babyen overlever.

Men, det kan bli litt mye av det gode. Da kan det være godt å trene på å skape litt avstand til tankene.

Kanskje kan det hjelpe å si noe sånt som dette til seg selv: "Nå er det løvemamma-hjernen min som durer i vei, gitt. Det er fint jeg er på vakt, men jeg tror jeg lar de katastrofetankene gli forbi akkurat nå".

Da kanskje du blir litt mindre fanget av dine egne tanker og etter hvert kjenner at urofølelsen inni deg demper seg litt. 

Å se for oss Løvemammahjernen som et bilde på de forandringene vi merker inni oss når vi blir mamma kan hjelpe oss å unngå å bli selvkritiske. For du er ikke unormal eller latterlig som har blitt mer bekymret etter at du fikk barn.

Kunnskap om Løvemammahjernen kan også ruste deg mot kjipe kommentarer fra folk rundt deg. Jeg er ikke glad i uttrykket «hønemor» som ofte kombineres med et par himlende øyne overfor en nybakt mamma som synes det er vanskelig å la andre holde babyen. Det er helt naturlig at du kjenner et sterkt behov for å ha det lille nye mennesket nært deg!

Jeg vet også at for mange partnere er det til stor hjelp å høre om Løvemammaen. Det gjør det lettere å snakke om hva som foregår inni deg som er blitt mamma og vi unngår at pappa eller medmamma føler seg kritisert når det er litt vanskelig for deg å ha hen slippe til.

Er du barselkvinne og har smerter?
Hvilket kjærlighetsspråk bruker du mest?