Hva hvis jeg får panikk under fødselen?

shutterstock_698169649

Jeg treffer innimellom gravide kvinner som er redd for å få panikk under fødselen og lurer på hva de kan gjøre for å håndtere hvis det skjer.

Fødselsforberedelse med mental trening/hypnobirthing og bruk av puste- og avspenningsøvelser er gode måter å forebygge panikk på.

Min erfaring er at kvinner som forbereder seg til fødselen på denne måten sjelden opplever panikk.

Men noen ganger hender det likevel at vi av ulike grunner blir følelsesmessig overveldet eller stresset underveis i fødselen. Vi kan da føle at vi mister litt kontakten med omgivelsene og tankene våre går i stå.

Å tenke gjennom hvilke mestringsstrategier du da kan ha tilgjengelig er en fin måte å forberede seg til fødselen slik at du kan føle deg tryggere på at du har noen verktøy å hjelpe deg med hvis du skulle oppleve panikk. Særlig er det lurt for deg som har fødselsangst fordi det å ha en stor verktøykasse med seg inn i fødsel gir ro og mestringstro. 

Her er mine tips til hvordan dempe panikk hvis du opplever det under fødselen:

I pusten din har du en viktig nøkkel og det kan være veldig god hjelp i å fokusere på pusten for å samle seg når du kjenner deg overveldet.

Ha gjerne med en lydfil du kan høre på hvor du guides gjennom rolig og dyp pust, eller avtal med din fødepartner at hen skal hjelpe deg gjennom å puste dypt slik at du kan herme etter. Her kan du skrive deg opp og få tilsendt en gratis lydfil hvor jeg guider deg gjennom en avspenningsøvelse hvor du får hjelp til å finne frem til en dyp og rolig pust. 

Du kan også gjerne avtale at hen skal be deg se hen inn i øynene slik at du får noe konkret å fokusere på. Samtidig kan hen for eksempel holde deg med et fast håndtrykk i hånda.

Å se inn i øynene til noen du har tillit til og kjenne deres faste hånd virker veldig beroligende.

Det kan også være til hjelp å vende fokuset over på kroppen og gradvis gå gjennom hver kroppsdel, stramme musklene og spenne av. På den måten får du kontakt med hele kroppen din og kan lettere roe deg ned. 

Jeg kjenner ikke morsfølelsen alle snakker om
Har du blitt mer bekymra og stressa etter at du fikk barn?