Vær god med kroppen din

Kvinne i basseng

I en travel hverdag haster vi ofte fra aktivitet til aktivitet og vi har fokus på å levere og prestere. Som gravid er kroppen din i utvikling og du lager et nytt menneske inni den!

Svangerskap kan bringe med seg nye kroppslige plager og vi kan føle at mye blir et ork og et herk. Samtidig er det fantastiske ting som skjer i kroppen din, og du og kroppen din samarbeider på en helt ny måte. Tenk for en innsats du og kroppen din gjør for å bære fremme dette lille underet!

Jeg tror det er viktig for gravide kvinner å være ekstra gode med kroppen sin. Ikke fordi kroppen er da er syk eller svak, men rett og slett fordi den gjør en formidabel innsats og fortjener gode tanker og god pleie.

Å stelle kroppen sin, og da mener jeg ikke sånn polering på utsida, er god forberedelse til fødselen. Og du bruker litt tid under svangerskapet til å vende fokuset inn mot kroppen på en god måte, så tror jeg det vil være lettere for deg og kroppen din å samarbeide godt under selve fødselen.

Jeg oppfordrer deg derfor til å tenke at du og kroppen din fortjener litt ekstra hvile og omtanke i denne tiden. Det er jo også viktig i spedbarnstida og livet for øvrig. 

Her er noen ideer fra meg som jeg håper kan være til inspirasjon:

  • Ekstra lange varme dusjer eller varme bad i badekar. Kjenn hvordan det varme vannet gjør deg myk og avslappet.
  • Massasje fra partner, ei venninne, massasjeterapeut eller -pute. God berøring stimulerer utskillelsen av hormonet oxytocin som vi trenger mye av under fødselen. Det gjør også god for deg og babyen underveis i svangerskapet. Har du ikke en partner som klør i fingrene etter å massere deg, så finnes det god og rimelige massasjeputer til salgs.
  • Varmeputer i sofakroken. Når du likevel slapper av foran tv’en, hvorfor ikke legge en varmeflaske eller en oppvarmet rispose f.eks mellom beina eller i korsryggen? Da får musklene slappe av og ubehag kan lindres.
  • Svømmehall. Å bevege seg i vann kan være magisk for en gravid kropp. Er du heldig å bor i nærheten av en svømmehall med varmebasseng, anbefaler jeg deg å benytte deg av den muligheten. Det er ikke så viktig hvor langt du svømmer eller hva du gjør i vannet, men tenk på hvor godt det er for kroppen din å få rørt seg med hjelp fra oppdriften fra vannet. Babyen din ligger dessuten også og plasker i varmt vann inni deg, så da er dere to!

Vær god med kroppen din – dere skal være venner lenge! Og dere skal føde sammen!

Hvordan være kjærester OG foreldre sammen?